Doel
Invulling van de Driehoek met duurzaamheidsinitiatieven die bijdragen aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. De ontwikkeling van een geothermiecentrale, hoogspanningsstation, waterstofelektrolyse installatie en zonnevelden.
Status
Er is een verkenning uitgevoerd voor de invulling van de Driehoek met duurzaamheidsinitiatieven. Hierop voortbouwend is in 2022 aan een toetsingskader voor duurzaamheidsinitiatieven gewerkt in de vorm van een gebiedsvisie met (ruimtelijke) kaders voor de Driehoek. De gemeenteraad is daar in juli 2022 over geïnformeerd. De gebiedsvisie is op 28 maart 2023 vastgesteld. De ontwikkelende partijen zijn eerdergenoemde initiatieven aan het uitwerken. In Q3 2023 wordt toegewerkt naar het aangaan van intentieovereenkomsten met de betreffende partijen voor de beoogde gebiedsontwikkeling. De intentieovereenkomsten hebben betrekking op de haalbaarheidsfase en focussen op het uitvoeren van de onderzoeken om de haalbaarheid van de beoogde gebiedsontwikkeling beter te definiëren. De onderzoeken zijn benodigd voor de ruimtelijke procedure om de ontwikkeling bestemmingsplan/ omgevingsplan technisch mogelijk te maken.
De Driehoek is ingebracht als projectvoorstel voor de Regiodeal waarin cofinanciering van het Rijk is gevraagd voor de ontwikkeling van het gebied. In oktober 2023 wordt bepaald of het projectvoorstel de Driehoek wordt meegenomen in de propositie van de Drechtsteden. Op 31 oktober wordt de regiodeal propositie ingediend bij de rijksoverheid.
Planning
Na het aangaan van intentieovereenkomsten voor de haalbaarheidsfase van de gebiedsontwikkeling worden de benodigde onderzoeken uitgezet. Dit zal naar verwachting gebeuren in Q1 2024. De afronding van de onderzoeken is afhankelijk van de snelheid van derden. Er wordt ingezet op afronding van de onderzoeken in Q3 2024, waarna wordt toegewerkt naar een bundeling van uitkomsten en eventueel benodigde maatregelen. Dit zal gepaard gaan met de voorbereidingen op de te doorlopen omgevingsplanprocedure onder de nieuwe Omgevingswet.