Het sociaal domein blijft volop in beweging. De afgelopen jaren hebben we – in lijn met de uitgangspunten van de sociale visie en onze ambities uit Koers 2030 - geïnvesteerd in het versterken van de sociale structuur en de dienstverlening vanuit het Bonkelaarhuis verder verstevigd. Doorontwikkeling en versteviging blijft ook in 2024 noodzakelijk. Hierbij zien wij twee uitdagingen. De ambtelijke capaciteit staat onder druk en noodzaakt ons tot het verlagen van het tempo. En we zien een toename in het aantal ondersteuningsvragen op ons afkomen, terwijl de financiën onder druk staan.
Dit vraagt van ons als gemeente om de komende jaren duidelijke keuzes te maken en te prioriteren. Tegelijkertijd bieden zowel de ruimtelijke ontwikkeling als de nieuwe SPUK regeling ook kansen om als gemeente de preventieve structuur verder te versterken en een gezonde leefstijl te stimuleren en de veerkracht van onze inwoners te vergroten. Bewegen, sporten en gezonde voeding zijn de basis voor een gezonde leefstijl en draagt bij aan de gezondheid van onze inwoners. Hier zal niet alleen in 2024, maar ook in de komende jaren extra aandacht naar uitgaan. In 2024 versterken we preventie op basis van de SPUK GALA regeling. Via een wijkgerichte aanpak brengen we balans aan tussen de noodzaak van prioriteiten stellen en versterking van preventie.
Deze preventieve inzet is noodzakelijk omdat de zorg en ondersteuning voor onze inwoners onder druk komt te staan als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, gepaard gaande met onder andere een dubbele vergrijzing. Er zijn simpelweg steeds minder professionals beschikbaar om onze inwoners de juiste ondersteuning en/of zorg te kunnen bieden thuis of in een instelling, terwijl de zorgvraag van met name ouderen (en andere kwetsbare inwoners) steeds meer toe zal nemen. Een sterkere verbinding tussen zorg, sociaal & ruimtelijke ontwikkeling is noodzakelijk om – vanuit ieders rol en verantwoordelijkheid - elkaar te versterken en te innoveren om passende ondersteuning en zorg nu en in de toekomst te kunnen blijven bieden. De uitwerking van de woonzorg-visie gaat helpen om hier richting aan te geven.
We vinden het belangrijk dat onze inwoners prettig in Sliedrecht samen kunnen leven en dat er naar elkaar omgekeken wordt en dat men elkaar helpt. Daarom blijft het van belang om te investeren in een sterke, veilige en gezonde leefomgeving. Een omgeving met logische ontmoetingsplekken die zorgen voor een stevig pedagogisch klimaat waar kinderen en jongeren op kunnen groeien, elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten kunnen ontwikkelen. Bij deze ontmoetingsplekken hebben we speciale aandacht voor de behoefte van jongeren. Tieners willen plekken waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze vrienden kunnen maken en waar ze met elkaar in gesprek kunnen zijn over het leven en de uitdagingen die dat soms geeft. Denk aan het jongerencentrum en speeltuinen, die meer gericht zijn op oudere kinderen (zie punt 7 KTR 2023).
Naast logische ontmoetingsplekken in buurten en wijken hebben we een breed aanbod van verenigingen en sociale en culturele voorzieningen waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten en mee kunnen doen. Dit is onder andere mogelijk door de vrijwillige inzet van vele inwoners voor hun naaste of de gemeenschap. Om de kracht van de inzet van deze bewoners te kunnen behouden en versterken zetten we in op doorontwikkeling van het mantelzorgpunt en het bundelen van de krachten van de diverse vrijwilligersorganisaties. Daarnaast blijven passend aanbod voor iedereen en bekendheid hiervan ook in 2024 een belangrijk aandachtspunt.
Voor inwoners bij wie de draagkracht kleiner is dan de draaglast, blijven we een passend vangnet bieden voor (tijdelijke) ondersteuning. Vroegtijdig signaleren en preventieve inzet, aansluitend op de principes van positieve gezondheid en 'normaliseren', blijven hierbij van belang om grotere problemen te voorkomen. We willen dat er voor iedere inwoner die ondersteuning nodig heeft, passende ondersteuning beschikbaar blijft. Daarom blijven we niet alleen met onze lokale partners innoveren en de sociale structuur versterken, maar hebben we ook onze regionale partners hard nodig. Daarom blijven we onze bijdrage leveren aan een sterke regionale samenwerking met ruimte voor lokaal maatwerk.
Prettig en veilig leven in Sliedrecht vraagt een veilige woonomgeving. Hieraan werken wij via ons Integraal Veiligheidsplan, waarin de doelen voor de komende vier jaar beschreven staan. In lijn met dit plan werken wij aan ondermijning, leefbaarheid, sociale stabiliteit, jeugd en fysieke veiligheid. De samenwerking met onze ketenpartners is de belangrijkste succesfactor in het versterken van een veilige woonomgeving voor alle Sliedrechters. De vrijwilligers van de vrijwillige toezichtteams zijn een belangrijke aanvulling op de professionals van de ketenpartners. Dit maakt ons wendbaar om snel en effectief op onverwachte situaties in te spelen.
Voor 2024 werken we op het gebied van de BOA's naar een toekomstscenario dat aansluit bij de ambities van Sliedrecht.