Programma 1 - Samenleving

Onze visie

Terug naar navigatie - Onze visie

In Sliedrecht is de samenleving veilig en inclusief. Er zijn sterke verbindingen en de tolerantie is groot. Iedereen doet mee naar vermogen en niemand valt tussen wal en schip.

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het jaar 2023 was opnieuw een jaar met grote uitdagingen. Een jaar waarin we geconfronteerd werden met verdere verstoringen van de internationale economische en geopolitieke verhoudingen met als gevolg toenemende druk op de bestaanszekerheid, de asielketen en de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en ook met de val van Kabinet Rutte IV en nieuwe Kamerverkiezingen. Tegen deze achtergrond hebben we ons in 2023 onverminderd ingezet voor een veilige en inclusieve samenleving. 

De totale dienstverlening, hulp en ondersteuning aan inwoners hebben we ingezet vanuit het principe 'normaliseren'. We bieden daarbij passende ondersteuning voor hen die dat nodig hebben. We hebben ingezet op het versterken van de preventieve structuur om zo veel als mogelijk zorg aan de voorkant af te vangen. Daarvoor bleven we uitgaan van de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid van onze inwoners.

Op het gebied van veiligheid hebben we de focus gehad op de uitvoering van het Integraal Veiligheidsplan. We hebben de voorbereidingen getroffen om extra Boa-capaciteit te realiseren die begin 2024 ook operationeel is geworden. En we hebben voorbereidingen getroffen voor een pilot Bestuurlijk Interventie Team om ondermijning sterker aan te pakken.

Kernopgave Veilig en Inclusief

Terug naar navigatie - Kernopgave Veilig en Inclusief

Ook in 2023 hebben we ingezet op een sterke sociale infrastructuur. We  bleven het belangrijk vinden dat inwoners voor zichzelf én voor elkaar zorgen. En wij hebben daarom gezorgd voor een passend vangnet als er een steun in de rug nodig is.
Om onze sociale structuur betaalbaar te houden en te kunnen blijven investeren in inclusieve en veilige buurten, hanteerden we in 2023 - in lijn met het collegewerkprogramma - de volgende vier speerpunten:

A. We maken werk van een veerkrachtige samenleving
B. We verstevigen het 'normale leven' door verbinding aan te brengen tussen gezondheid, sport, welzijn en onderwijs
C. We verstevigen de bestaanszekerheid en ontwikkelkansen van onze inwoners
D. We maken werk van veilige en veerkrachtige buurten

Wat hebben we gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan?

In 2023 hebben we ingezet op de uitvoering van het integraal veiligheidsplan met aandacht voor jeugdoverlast, drugsoverlast en ondermijning. Hiermee zetten we in op een veilige samenleving als basisvoorwaarde voor inwoners om tot deelname en ontwikkeling te komen.  Om de preventieve structuur te versterken is in 2023 gestart met de zorgroute voor 0 tot 4 jarigen. De zorgroute is een werkwijze en een set samenwerkingsafspraken voor een doorlopende zorg en leerlijn. Hiermee zetten we in op vroegtijdige en laagdrempelige zorg en onderwijsondersteuning die aansluit op het basisonderwijs. 

In 2023 is ook gewerkt aan de ontwikkeling van het voorzieningenniveau om de veerkracht en de ontwikkelkansen van onze inwoners te versterken. Zo is door de gemeenteraad een krediet vastgesteld voor de ontwikkeling van IKC Valkweg. Binnen het IKC zullen voorzieningen als onderwijs, sport en sociaal maatschappelijke functies samenkomen. Ook is het platform Sliedrecht Doet opgericht. Hier wordt het aanbod van activiteiten en de vraag naar vrijwilligersfuncties gebundeld. Vraag en aanbod matchen waardoor inwoners toegeleid worden naar activiteiten en een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van informele netwerken. 

Om de bestaanszekerheid te vergroten zijn in 2023 het minimumloon en de uitkeringen met ruim 10% gestegen en werden maatregelen als het energieplafond en de energietoeslag gecontinueerd. Lokaal hebben we ingezet op het versterken van de financiële zelfredzaamheid, activeren van inwoners en de toeleiding naar werk. Daarin is breder gekeken dan alleen het verrichten van betaald werk. Het activeren van inwoners is de eerste stap in de ontwikkeling draagt bij aan het versterken van het eigen netwerk en vangnet. 

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 1: We maken werk van een veerkrachtige samenleving

Terug naar navigatie - Ambitie 1: We maken werk van een veerkrachtige samenleving

We brengen een maatschappelijke beweging op gang, waarbij problemen niet per definitie vanuit de 'zorgbril' worden bekeken, maar vanuit de brede context van onze samenleving. Er mogen verschillen zijn en 'het gewone leven' krijgt weer ruimte. Door niet onnodig te problematiseren, houden we de kosten binnen het sociaal domein meer beheersbaar en de kunnen we mensen die dat écht nodig hebben, de juiste ondersteuning blijven bieden.
We maken deze beweging samen met het onderwijs, professionals en vrijwilligers in het sociaal domein, de (sport)verenigingen, geloofsgemeenschappen, werkgevers én onze inwoners –  een ieder die in Sliedrecht woont, werkt en recreëert. Het vraagt om aanpassing in communicatie, houding en gedrag en draagt ook bij aan een inclusieve samenleving.

De volgende uitgangspunten zijn leidend:
•    We nemen ondersteuningsvragen serieus, maar problematiseren deze niet. We kijken naar wat wel kan, sluiten aan bij de draagkracht en nemen de verantwoordelijkheid en regie die inwoners zelf hebben niet over. 
•    We buigen de individuele benadering om naar een systeem- en contextgerichte benadering die gericht is op inclusiviteit en ruimte voor verschillen. De specifieke vraag van een inwoner in zijn/haar specifieke context is leidend.
•    We zorgen voor onszelf en elkaar. Waar de draaglast onevenredig belast wordt, versterken we die draagkracht of ontlasten we het individu of het gezin. Daarmee kan er differentiatie ontstaan in te ontvangen ondersteuning. De gemeente heeft dus wel een zorgplicht, maar inwoners hebben geen recht op dezelfde zorg.
•    Integraal ondersteuningsaanbod is ons uitgangspunt en doelgroepenbeleid is altijd tijdelijk.
•    We bezien maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven in de context van Sliedrecht. We bekijken dus altijd hoe groot een probleem voor Sliedrecht is of wat de impact is op Sliedrechtse inwoners. Is er een nieuwe aanpak nodig, dan wordt die zoveel mogelijk ingebed in of aanvullend georganiseerd op de lokale structuur.

Speerpunten

Ambitie 2: We verstevigen het 'normale leven' door verbinding aan te brengen tussen gezondheid, sport, welzijn en onderwijs

Terug naar navigatie - Ambitie 2: We verstevigen het 'normale leven' door verbinding aan te brengen tussen gezondheid, sport, welzijn en onderwijs

Meestal helpen vitaliteit en veerkracht om makkelijker met incidenten en moeilijkere periodes in het leven om te gaan. Daarom verstevigen we onze preventieve inzet door welzijn steviger te verbinden met een gezonde leefstijl en voldoende bewegen/sporten. We doen dat niet alleen door de fysieke ruimte aantrekkelijker te maken voor een gezonde en actieve leefstijl, maar ook door sport/bewegen actiever in te zetten om (kwetsbare) mensen te laten participeren in de samenleving. 

Speerpunten

Ambitie 3: We gaan de bestaanszekerheid en ontwikkelkansen van onze inwoners verstevigen

Terug naar navigatie - Ambitie 3: We gaan de bestaanszekerheid en ontwikkelkansen van onze inwoners verstevigen

Bestaanszekerheid is een voorwaarde voor het leveren van een zinvolle bijdrage aan de samenleving en om te kunnen werken aan ontwikkeling. Daarbij is bestaanszekerheid niet alleen de zekerheid van voldoende en voorspelbaar inkomen. Ook de zekerheid betaalbaar te kunnen wonen, toegang te kunnen hebben tot betaalbare zorg en een financiële buffer op te kunnen bouwen voor onverwachte uitgaven zijn belangrijk. Het zijn noodzakelijke voorwaarden om de rust en ruimte te vinden die nodig is om je als mens te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Juist in deze economisch onzekere tijd is het belangrijk oog te hebben voor financieel kwetsbare inwoners en het versterken van het toekomstperspectief.

Speerpunten

Ambitie 4: We maken werk van veilige en veerkrachtige wijken en buurten

Terug naar navigatie - Ambitie 4: We maken werk van veilige en veerkrachtige wijken en buurten

Iedereen moet prettig en veilig kunnen samenleven. De ene wijk/buurt heeft op het gebied van veiligheid en leefbaarheid meer uitdagingen dan de andere. Dat heeft onder andere te maken met het type woningen, de bevolkingssamenstelling en de voorzieningen in een wijk. Daarom starten we in 2023 met wijkagenda's en zetten we samen met onze partners blijvend in op de veiligheid van onze wijken en buurten.

Speerpunten

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren
Naam indicator Meest recente waarde Sliedrecht Streefwaarde
% van de inwoners dat problemen zelf of samen met bekenden (eigen sociaal netwerk) kan oplossen 90% (2021) 92%
Gemiddelde cijfer dat klanten aan de dienstverlening in het Bonkelaarhuis geven 8,4 (2022) 8,4
% huishoudens met een bijstandsuitkering 4,6% (dec 2023) 4%
Gemiddeld cijfer dat inwoners geven voor het prettig wonen in de buurt 7,5 (2019) 7,5

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?

Overzicht financiële afwijking programma Samenleving (x € 1.000)

Voor de toelichting op de tabel, zie het onderdeel 'Analyse van de financiële afwijkingen per programma' onder de jaarrekening.