Programma 2 - Economie, onderwijs, sport en cultuur

Onze visie

Terug naar navigatie - Onze visie

Sliedrecht is een ondernemersdorp pur sang met een karakteristiek ondernemersklimaat. De bedrijven(terreinen) zijn vitaal en het centrum is levendig.

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het programma Economie, Onderwijs, Sport en Cultuur gaat over alle beleidsvelden van onze gemeente die gaan over werken, bedrijvigheid en vestigingsklimaat. Binnen dit programma zijn er twee hoofdonderdelen: de ene is economie en de andere is onderwijs en arbeidsmarkt. In ons werk ligt de focus op de kernopgave ‘ondernemend en betrokken Sliedrecht’, maar er zijn belangrijke raakvlakken met de kernopgave ‘ruimtelijke vernieuwing’.

Kernopgave Ondernemend en Betrokken

Terug naar navigatie - Kernopgave Ondernemend en Betrokken

Ondernemend en betrokken zijn zit diep geworteld in Sliedrecht. Binnen onze samenleving doen mensen veel zelf. Daar zijn we niet alleen trots op, we hebben ook de ambitie dat verder te versterken. Bijvoorbeeld door het borgen van de vitale economie en het levendig centrum. De rode draad daarin is verbinden, organiseren en promoten.

Sliedrecht is een echt ondernemersdorp. Verschillende Sliedrechtse bedrijven, met name die in de maritieme sector en de aanverwante maakindustrie, zijn actief over de hele wereld en bieden werk aan veel Sliedrechters. Ook de vele zorginstellingen, de detail- en groothandel en de ondernemers in het centrum leveren een grote bijdrage aan Sliedrechts vitale economie.

De lokale en regionale arbeidsmarkt is cruciaal: het lokale en regionale bedrijfsleven heeft immers behoefte aan gekwalificeerd personeel. Niet voor niets werken onderwijs en bedrijfsleven nu al samen aan een goede aansluiting van het onderwijs op het werk dat gedaan moet worden. Deze manier van werken borgen we graag voor de toekomst en waar mogelijk voegen we kwaliteit toe. Er ligt lokaal een belangrijke opgave om sterker in te zetten op het kapitaliseren van de maatschappelijke waarde van de Sliedrechtse bedrijven. Als we onze inwoners maximale kansen willen bieden, is het belangrijk een nog sterker appel te doen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van die bedrijven. We willen ze actiever en persoonlijker  benaderen en verleiden tot het bieden van onder andere stage-, leer- en participatieplaatsen. Daarmee kunnen we bijgedragen aan de maatschappelijke opgaven zoals opgenomen in het programma ‘Veilig en Inclusief Sliedrecht’, waarin onder andere het verhogen van de participatie van onze inwoners richting de arbeidsmarkt centraal staat.

Natuurlijk houdt een gunstig ondernemingsklimaat ook in dat er voldoende ruimte is voor bedrijven. En dat bedrijven op de juiste plek gevestigd zijn. Ook een goede uitstraling van de terreinen en het centrum zijn daarbij van groot belang. Deze uitgangspunten zijn terug te vinden in de kernopgave ruimtelijke vernieuwing en zijn onlosmakelijk verbonden met het bedrijvenbeleid en het vestigingsklimaat. Ze moeten dan ook in samenhang gezien worden.

In 2023 stonden de vijf ambities vanuit het raamwerk van het collegewerkprogramma (CWP) centraal in ons werk:
A.    We hebben in 2026 samen met ondernemend Sliedrecht uitvoering gegeven aan de Economische Visie
B.    We hebben in 2026 een stap vooruit gezet in optimaal ruimtegebruik voor bedrijven
C.    In 2026 bruisen de winkelgebieden in Sliedrecht en zijn ze (nog) verder opgeknapt
D.    In 2026 is ons lokale onderwijs verstevigd in aansluiting op maatschappelijke- en arbeidsmarktontwikkelingen
E.    In 2026 staan er sterke samenwerkingsstructuren van ondernemers, (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties. Samen hebben ze een passend aanbod van voorzieningen gecreëerd en is de bekendheid hiervan vergroot

Wat hebben we gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan?

Bij de uitvoering aan de Economische Visie zijn de volgende mijlpalen bereikt: 
•    In het voorjaar is met de ondertekening van een convenant het Ondernemersfonds formeel opgericht.
•     Met diverse private partners is gewerkt aan de uitwerking van de business case als onderdeel van de Greendeal. De Greendeal richt zich op duurzame energieopwekking en duurzame mobiliteit voor en op de bedrijventerreinen van Sliedrecht.
•    In de Smart Delta is de groeiagenda herzien ter versterking van het innovatief vermogen en de positionering van het maritieme cluster.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 1: We hebben in 2026 samen met ondernemend Sliedrecht uitvoering gegeven aan de Economische Visie

Terug naar navigatie - Ambitie 1: We hebben in 2026 samen met ondernemend Sliedrecht uitvoering gegeven aan de Economische Visie

Samen met de ondernemers is een nieuwe Economische Visie 2021-2030 opgesteld. In deze visie staan ambities om de lokale economie nog beter te laten functioneren. Uitgangspunt bij deze ambities is de algemene versterking van het vestigingsklimaat. Ook in 2023 is weer hard gewerkt aan het realiseren van onze ambities. De belangrijkste thema's hierbij waren:

-    vitale werklocaties en slim ruimtegebruik,
-    innovatie, verduurzaming en digitalisering, 
-    arbeidsmarkt en onderwijs en 
-    bereikbaarheid.

Tijdens het proces van het opstellen van de Economische Visie is duidelijk geworden dat alle betrokkenen graag werk willen maken van de uitvoering van deze visie. In 2023 is dat onder meer gelukt door onder meer:
-    de oprichting van het Ondernemersfonds om te werken aan vitale werklocaties
-    de start van de Green Deal om onze bedrijventerreinen structureel te verduurzamen.

Speerpunten

Ambitie 2: We hebben in 2026 een stap vooruit gezet in optimaal ruimtegebruik voor bedrijven

Terug naar navigatie - Ambitie 2: We hebben in 2026 een stap vooruit gezet in optimaal ruimtegebruik voor bedrijven

Ruimte is schaars. Daarom moeten we slim opgaan met de werklocaties die we hebben. We moeten ze optimaal benutten en de kwaliteit ervan verhogen. Omdat we het de komende jaren nog moeten doen met de bestaande bedrijventerreinen, maken we werk van (her)ontwikkeling van de laatste braakliggende (private) locaties, zowel aan de oevers als landinwaarts. Verder brengen we samen met bedrijven in kaart waar bedrijfsruimte te kort is of juist overschot bestaat, zodat we kunnen woekeren met de ruimte die er wel is. Tegelijkertijd koersen we voor de toekomst op het toevoegen van bedrijfsruimte op de locatie van de huidige sportvelden.

Speerpunten

Ambitie 3: In 2026 bruisen de winkelgebieden in Sliedrecht en zijn ze (nog) verder opgeknapt

Terug naar navigatie - Ambitie 3: In 2026 bruisen de winkelgebieden in Sliedrecht en zijn ze (nog) verder opgeknapt

De afgelopen jaren is al veel werk gestoken in het versterken van de drie grotere winkelgebieden in Sliedrecht:
-    het Burgemeester Winklerplein, 
-    Kerkbuurt en 
-    De Woonboulevard. 
Die opgave is echter nog niet af en vraagt ook de komende jaren nog volle aandacht.

Speerpunten

Ambitie 4: In 2026 is ons lokale onderwijs verstevigd in aansluiting op maatschappelijke- en arbeidsmarktontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ambitie 4: In 2026 is ons lokale onderwijs verstevigd in aansluiting op maatschappelijke- en arbeidsmarktontwikkelingen

Als gevolg van technologische, sociaal culturele en economische ontwikkelingen verandert de vraag  naar arbeid voortdurend. Verder neemt de vraag naar arbeidskrachten de komende jaren alleen maar verder toe. Daarom is het belangrijk te zorgen voor een krachtige onderwijs-arbeidsmarktstructuur. Dat start bij goed onderwijs, maar vraagt ook om een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, gericht op inclusie en een leven lang leren. We hebben een start gemaakt met onbenut arbeidspotentieel uit de regio aan laten sluiten op de arbeidsmarkt.

Niet alleen ontwikkelingen van de arbeidsmarkt hebben invloed op (de invulling van) het onderwijs. Ook maatschappelijke ontwikkelingen, als de beweging naar inclusief onderwijs en onderwijs aan nieuwkomers hebben hun invloed. We blijven hier samen met het onderwijs vorm aan geven.  Zo is door de gemeenteraad een krediet vastgesteld voor de ontwikkeling van IKC Valkweg. Binnen het IKC zullen voorzieningen als onderwijs, sport en sociaal maatschappelijke functies samenkomen. De voorbereidingen hebben door problemen met ambtelijke capaciteit enige vertraging opgelopen, maar worden verder opgepakt. De uitbreiding van capaciteit op de Prins Willem Alexanderschool aan de Waalslaan heeft is ook in de tijd wat vertraagd, ditmaal in afwachting op keuzen van de school zelf. 

Speerpunten

Ambitie 5: In 2026 staan er sterke samenwerkingsstructuren van ondernemers, (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties. Samen hebben ze een passend aanbod van voorzieningen gecreëerd en is de bekendheid hiervan vergroot

Terug naar navigatie - Ambitie 5: In 2026 staan er sterke samenwerkingsstructuren van ondernemers, (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties. Samen hebben ze een passend aanbod van voorzieningen gecreëerd en is de bekendheid hiervan vergroot

Sport, cultuur en recreatie zijn de sociale bindmiddelen van een samenleving. Sportieve, culture en recreatieve voorzieningen, activiteiten en initiatieven zorgen niet alleen voor reuring in ons dorp, maar zorgen er ook voor dat inwoners mee kunnen doen en elkaar kunnen ontmoeten. Hiermee draagt het bij aan de veerkracht van de samenleving. Participatie binnen een vereniging, initiatief of voorziening zorgt niet alleen voor een (potentieel) sociaal netwerk. Het is ook een plek om levenslessen op te doen waar je de rest van je leven wat aan hebt. Sociale interactie, talentontwikkeling, afspraken nakomen en verantwoordelijkheid nemen bijvoorbeeld. Daarom faciliteren we de samenwerking tussen cultuur-, sport- en recreatiepartijen, zodat er nieuwe initiatieven en nieuw aanbod ontwikkeld kan worden. Verder hechten we er belang aan dat zoveel mogelijk mensen bekend zijn met het aanbod in Sliedrecht.  

Speerpunten

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren
  Naam indicator Meest recente waarde Sliedrecht Streefwaarde
2a % van jongeren onder 23 jaar zonder startkwalificatie en niet (meer) ingeschreven op een school  2% (2021) 1,5%
2b % van de inwoners dat lid is van een organisatie 85% (2021) 87%
2c % van de inwoners dat activiteiten buiten verenigingsverband doet 56% 70%

In 2024 vindt een nadere verkenning plaats van de beleidsindicatoren op het programma Economie.

Bijdrage van verbonden partijen aan dit programma

Terug naar navigatie - Bijdrage van verbonden partijen aan dit programma

GR Sociaal
De GR Sociaal voert gemeenschappelijk de taken uit op het gebied van bestaanszekerheid en de Wmo voor de gemeenten uit de Drechtstedenregio.

Dienst Gezondheid & Jeugd (GR)
De Dienst Gezondheid & Jeugd (DG&J) voert de taken uit op grond van de Wet Publieke Gezondheid, de Leerplichtwet en de aanpak van Voortijdig Schoolverlaten. Tevens verzorgt de Dienst de regionaal ingekochte jeugdhulp via de Serviceorganisatie Jeugd en de dienstverlening van Veilig Thuis. Hier is aansluiting bij de volgende doelstelling van de Dienst Gezondheid & Jeugd:

Het bevorderen van ontwikkelingskansen voor, en participatie van inwoners (jeugd en ouderen in het bijzonder). Denk aan de leerplicht en voortijdige schoolverlaters.

In 2024 volgt een nieuw Meerjarenbeleidsplan voor de DG&J.

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?

Overzicht financiële afwijking programma Economie, onderwijs, sport en cultuur (x € 1.000)

Voor de toelichting op de tabel, zie het onderdeel 'Analyse van de financiële afwijkingen per programma' onder de jaarrekening.