Wat wilden we gaan doen: Wat hebben we bereikt:
We zetten in op vroegsignalering schulden, de aanpak laaggeletterdheid en het verhogen van het gemiddeld uitgestroomd onderwijsniveau.
  • Vroegsignalering is net als in 2022 gecontinueerd. Daarbij zijn aanvullende samenwerkingsafspraken gemaakt tussen het Bonkelaarhuis en woningbouwverenging Tablis Wonen om de samenwerking op vroegsignalering te versterken. Dit is gebeurd, omdat het technische systeem van vroegsignalering niet foutloos is, en de gevolgen bij betalingsachterstanden op de huur groot zijn. De afspraken zijn gericht op het tijdig acteren bij huurachterstanden en het voorkomen van aan uithuisplaatsingen aanverwante problematiek. 
  • In 2023 is gestart met het project Sliedrecht Leest voor om kinderen die meertalig opgroeien maximaal te ondersteuningen in hun (taal)ontwikkeling door middel van voorlezen. Hiermee willen we voorkomen dat er onderwijsachterstanden ontstaan als gevolg van taalachterstanden. 
  • Vanuit de rijksmiddelen voor Onderwijs Achterstandenbeleid is met de bibliotheek het traject leesplezier opgezet. Hier uit zijn onder andere de boekcollecties op scholen vernieuwd om zo het leesplezier te vergroten en de leesvaardigheden te stimuleren en te vergroten. 
  • In 2023 hebben we een meerjarige subsidie verleend voor de bibliotheek op school. Het doel is om het leesplezier en het niveau begrijpend lezen bij kinderen te verbeteren. Dit moet op lange termijn het aantal laaggeletterden in Sliedrecht terugdringen.
We vergroten de impact van voorzieningen door de onderlinge samenwerking van uitvoeringsorganisaties te versterken. Verder dringen we niet-gebruik terug door te werken vanuit het principe één toegang.
  • In 2023 is de moskee uitgenodigd om deel te nemen aan het lokale platform armoede en zo deel uit te maken van het lokale netwerk van organisaties dat zich in zet voor financieel kwetsbare inwoners.
  • Het niet-gebruik van voorzieningen is onder de aandacht gebracht van de uitvoeringsorganisaties die deelnemen aan het lokaal platform. De GR Sociaal is hierin een belangrijke partner die de (lokale) voorzieningen onder de aandacht brengt in de gesprekken voor de aanvraag van een uitkering. Zij draaien hiervoor een speciaal programma om inwoners actief op de mogelijkheden van de verschillende voorzieningen te wijzen. Voor uitvoering van de motie "pleisters plakken" is gebruik gemaakt van de data van de  GR Sociaal om inwoners met een inkomen tussen de 120 en 150% van het wettelijk sociaal minimum actief aan te schrijven en de lokale regeling onder de aandacht te brengen.
We faciliteren de bestaanszekerheid van inwoners door begeleiding/training en het signaleren van de knelpunten in het systeem die tot bestaansonzekerheid leiden. 
  • Op 28 maart 2023 is door de raad het rekenkamerrapport 'Armoeden en schuldhulpverlening' vastgesteld. Het rapport concludeerde dat de inzet op het armoede- en schuldenveld in Sliedrecht indrukwekkend is. Daarbij zijn ook aanbevelingen meegegeven ter verbetering. De aanbevelingen zijn waar mogelijk geïntegreerd in de uitvoering en/of beleidsontwikkeling. 

    We faciliteren de bestaanszekerheid van inwoners door begeleiding/training en het signaleren van de knelpunten in het systeem die tot bestaansonzekerheid leiden.

  • In het afgelopen jaar zijn inwoners actief begeleid en ondersteund door vrijwilligers en professionals van het Bonkelaarhuis bij het gebruik maken van de ondersteunende maatregelen als de Energietoeslag en het Noodfonds Energie.

  • Financiële zelfredzaamheid is een centraal thema in de begeleiding van statushouders. Het Bonkelaarhuis heeft hiervoor in 2023 een programma ingekocht om statushouders op maat te begeleiden en ondersteunen bij financiële zaken.
  • De uitvoering van het SMS Kinderfonds is per 1 januari 2024 lokaal belegd. Om de uitvoering hiervan te organiseren is in 2023 samen met de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht een ambtelijke verkenning opgesteld. En we hebben gesprekken gevoerd met het lokaal platform armoede, de Adviesraad Sociaal Domein en Stichting Leergeld Drechtsteden. Dit heeft geresulteerd in nieuwe beleidsregels en een lokale opdracht aan Stichting Leergeld Drechtsteden voor de uitvoering van het SMS Kinderfonds in 2024.
  • Een éénmalige aanvullende subsidie van € 64.000 is verstrekt aan de Voedselbank voor het verbouwen van de voedsel- en kledingbank. De aanvraag was het gevolg van wijzigingen in de dienstverlening van de centrale Voedselbank Rotterdam. De aanpassing zou leiden tot knelpunten in de voedselzekerheid van financieel kwetsbare inwoners doordat er minder leveringen vanuit de centrale Voedselbank verwacht werden. Met de subsidie is de Voedselbank in 2023 gestart met de noodzakelijke verbouwing om de opslagcapaciteit te vergroten en zo toch de inwoners die afhankelijk zijn van de Voedselbank te bedienen. De werkzaamheden zullen medio Q2 2024 worden afgerond. Hiermee is de voedselzekerheid van financieel kwetsbare inwoners versterkt.
  • Stichting Babyspullen verstrekt startpakketten aan aanstaande ouders met een inkomen tot 130% van het wettelijke sociaal minimum. Het startpakket bevat producten om de eerste fase goed door te komen. Per 1 juli 2023 heeft de stichting haar werkwijze veranderd en is deze niet meer voor iedereen vrij toegankelijk. Om ons te verzekeren van de ondersteuning aan financieel kwetsbare inwoners hebben we een dienstverleningsovereenkomst met Stichting Babyspullen afgesloten. De verstrekking van startpakketten is hiermee voor inwoners van gemeente Sliedrecht geborgd. 
  • In 2023 is gestart met de uitvoering van de landelijk regeling Energietoeslag 2023. Daarnaast is in Sliedrecht de motie Pleisters Plakken aangenomen ter ondersteuning van de werkende armen met een inkomen tussen de 120 en 150% van het wettelijk sociaal minimum.