Wat wilden we gaan doen: Wat hebben we bereikt:

We communiceren vanuit de gemeente en Het Bonkelaarhuis naar inwoners op basis van het uitgangspunt 'normaliseren' en niet ‘het problematiseren van het gewone leven'.

De communicatieberichten vanuit het Bonkelaarhuis zijn gebaseerd op het principe ‘normaliseren’ en versterken veerkracht samenleving
We bespreken het thema ‘normaliseren’ met onze maatschappelijke partners en kijken hoe zij bij kunnen dragen aan de gewenste maatschappelijke beweging.  Het thema normaliseren is met (samenwerkings)partners in en van het Bonkelaarhuis besproken, maar ook in gesprekken met huisartsen en Drechtdokters over praktijkondersteuners en over welzijn vanuit de spreekkamer en in de pilot mantelzorgers. Het geldt als richtinggevend kader waarbinnen activiteiten uitgevoerd kunnen worden. 
In de eerste helft van 2023 organiseren we een symposium over het thema 'normaliseren' met als doel alle partners te inspireren en gezamenlijke richting te bepalen t.a.v. de gewenste maatschappelijke beweging. Als gevolg personele uitval en wisselingen heeft het symposium geen doorgang gevonden.
De professionals van het Bonkelaarhuis spreken met partners én inwoners vanuit het principe 'normaliseren'. Ze wegen zorgvuldig af of een voorziening noodzakelijk is.  Als gevolg van de eenduidige sturing op de uitvoering en de organisatie van de uitvoering dwars door alle organisaties heen  zorgt ervoor dat er bij zowel de intake als de ondersteuning wordt gehandeld vanuit het principe ‘normaliseren’. Het Bonkelaarhuis werkt met zgn. 'cirkels'. Dat teams van verschillende organisaties die intensief samenwerken aan een bepaalde taak.  De cirkel Toeleiding (waar de intakes worden gedaan en toegeleid wordt naar de juiste ondersteuning) heeft zicht op én (waar mogelijk) korte lijnen met verschillende vrijwillige organisaties en zorgaanbieders. Waarbij goed gekeken wordt naar de mogelijkheden in het voorveld, zoals familie, vrienden, netwerk en daar waar nodig vrijwillige/laagdrempelige ondersteuning vanuit bijvoorbeeld school, Schoolmaatschappelijk werk of welzijnswerk.
In lijn met het uitgangspunt 'normaliseren' sturen we op de inzet van zorgaanbieders. Naast het inschatten van de zorgbehoeften, hebben de professionals van het Bonkelaarhuis de taak vanuit de Toeleiding om aanvragen vanuit zorgaanbieders voor het verlengen of verzwaren van zorg te beoordelen (hierbij gebruik makend van de kaders die gesteld zijn door de Service Organisatie Jeugd (SOJ), het zogenaamde Normenkader). De opdracht vanuit de gemeente Sliedrecht is om deze aanvragen kwalitatief te beoordelen. Wat betekent dat er actief contact is met de zorgaanbieders en de inwoner, om te onderzoeken welke zorg is ingezet en wat redelijkerwijs nodig is om de inwoner zelfstandig, waar mogelijk zonder hulpverlening, te laten ontwikkelen.